Η βασική λίπανση της ελιάς

Η βασική λίπανση της ελιάς συνδέεται άμεσα με την κατανομή των βροχοπτώσεων, ώστε οι βροχές του χειμώνα να βοηθήσουν τα λιπάσματα να λιώσουν. Έτσι, σε περιοχές της νότιας Ελλάδας και την Κρήτη, η λίπανση μπορεί να ξεκινά από τον Δεκέμβριο, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, γίνεται συνήθως την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Με τη σωστή εφαρμογή των κατάλληλων τύπων λιπασμάτων επιτυγχάνεται:

α) διατήρηση ή αύξηση της γονιμότητας του χωραφιού, αφού το έδαφος εμπλουτίζεται με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και με οργανική ουσία,

β) διατήρηση της καλής κατάστασης των ελαιόδεντρων με ισορροπία ανάμεσα στη βλαστική ανάπτυξη και την καρποφορία τους και

γ) αύξηση της παραγωγής των ελαιόδεντρων κάθε χρόνο και μείωση της παρενιαυτοφορίας (φαινόμενο κατά το οποίο μια χρονιά υψηλής παραγωγής, διαδέχεται μια χρονιά χαμηλής παραγωγής).

Τα θρεπτικά στοιχεία που θα πρέπει να εφαρμόζονται με τα λιπάσματα είναι:

  • το άζωτο, απαραίτητο για την ενίσχυση της βλαστικής ανάπτυξης των δέντρων, τη μείωση της παρενιαυτοφορίας, την αύξηση της παραγωγής ανθέων και τη βελτίωση της καρπόδεσης
  • ο φώσφορος, απαραίτητος για την ανθοφορία και την καρπόδεση
  • το κάλιο, απαραίτητο για καλή καρποφορία, υψηλή παραγωγή και αύξηση της περιεκτικότητας του καρπού σε λάδι
  • το βόριο, αναγκαίο και κρίσιμο ιχνοστοιχείο για την ανθοφορία και την καρποφορία

Οι ελλείψεις που εμφανίζονται συχνότερα στους ελληνικούς ελαιώνες αφορούν τα στοιχεία άζωτο, κάλιο και βόριο, ενώ ο φώσφορος είναι το στοιχείο που διαπιστώνεται συχνότερα σε περίσσεια.

Ένα πρόγραμμα λίπανσης κατάλληλο για την ελιά θα πρέπει να σχεδιάζεται με τη βοήθεια του γεωπόνου και έπειτα από αναλύσεις εδάφους και φυλλοδιαγνωστική, συνυπολογίζοντας κι άλλες βασικές παραμέτρους που σχετίζονται με την καλλιέργεια (π.χ. ηλικία και ανάπτυξη των ελαιόδεντρων, καλλιεργούμενη ποικιλία, κλίση του εδάφους, ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας, άρδευση του ελαιώνα).

Αναζητήστε στα συνεργαζόμενα γεωπονικά καταστήματα της FERTILIS TRADE, τα κοκκώδη οργανοχημικά λιπάσματα FERTECH, κατάλληλα για τη βασική λίπανση της ελιάς:

Previous

Σιτηρά: Πλησιάζει η εποχή της σποράς